Language: Bulgarian; Encoding: Cyrillic(Windows); Font: Arial; Screen: 1024x768; MSIE4+
No Flash, no ActiveX, text info and pictures only; 687KB
For the drawings you may need Adobe Acrobat or similar PDF reader

Свободнолетящ планер

WRAMPAGER™

(Ромпейджър)

Представяме ви един лесен за изработване свободнолетящ планер. Той е удобен за начинаещи моделисти, може да се направи за един ден с минимално количество материали и инструменти. Той е евтин и компактен, с чудесни летателни качества. За повече информация и други варианти (ако знаете английски) може да се обърнете към оригиналния сайт, като щракнете върху картинката:

 

 

Чертежите са тук на Интернет, с малки изменения спрямо оригинала. Трябва да ги разпечатате, да се снабдите с материалите и инструментите, посочени по-долу и можете да започнете работа.

За да заредите двата чертежа, щракнете върху картинките (необходимо е да сте инсталирали Acrobat PDF Reader):

 

Материали:

Стандартен лист мека балса с дебелина 2 mm (100 x 1000 mm) 3. 50 лв.

Права летва 4 x 10 x 500 до 600 mm от липа, чам 0.50 лв.

Тънка, здрава хартия (япон) 100 x 250 mm – 2 бр. 0.40 лв.

Тубичка лепило С-200 0.80 лв.

Меката балса може да се замени с картон (2 броя стандартни листи А4), залепени два слоя, японът може да се замени с друга тънка жилава хартия, например от тази, която е в кутиите шоколадови бонбони или обувки, летвичка ще дадат безплатно на всяко хлапе във всяка дърводелска работилница. Лепилото С-200 има предимството да е безвредно, с бавно действие (позволява корекции), и е безцветно след изсъхване, а уверените в себе си моделисти могат да предпочетат някое бързосъхнещо лепило за по-кратко време на сглобяване, например каноконлит. Но за обшиването с хартия препоръчвам само С-200.

 

Инструменти:

Линийка 300 mm 0.50 лв

Парче среднозърнеста шкурка (напр. номер 160) 0.10 лв

Моделарско (макетно) ножче 0.60 лв

Карфици 0.35 лв

Десетина щипки за пране 0.30 лв

Среднозърнеста шкурка, например номер 120 0.25 лв

Монтажна дъска (стапел) – идеалната е с размери около 20 x 250 x 1000 mm, специално направена рендосана чамова дъска. Дърводелец ще ви я направи за 2 – 3 лв. Повечето моделисти, обаче, използват първата им попаднала равна дъска, а най-големите късметлии работя на някоя стара кухненска маса или бюро.

Шкурката е добре да се залепи за дървено трупче, с удобна за хващане големина, например 20 до 50mm, x 50 x 100 mm.

За стартиране на модела ще ви е необходим около 5 m дълъг ластик (ако не можете да намерите авиомоделна гума, използвайте ластик за дрехи), и около 10 m здрав канап или още по-добре – въдичарско влакно, който се завързва за края на ластика. Ластикът се закрепва в кука, забита в земята, а канапът се закача за предната част на модела. След това с модела ластикът се опъва и се пуска. Той бързо набира височина, след което сам се откача от канапа и започва да рее. Полетът може да продължи 10 минути и повече.

 

Изработване на модела:

Разгледайте внимателно приложените изображения на модела и частите му. Първо разпечатайте тази инструкция и двата чертежа. Чертежите съдържат шаблони за изработване на всички части на модела – крилата, хоризонталния и вертикалния стабилизатор, носовата част и тялото. Обърнете внимание, че тялото е начертано по-късо от действителната дължина, която трябва да е 600 mm.

Може да си приготвите и две трупчета 75x75x75 mm, които ще ви помогнат много при монтажа. Трупчето трябва да има отстъп около 2 mm с височина 10 mm, което може да получите или като го изпилите, или като залепите по-малко парче балса с дебелина 2 mm.

 

(Всяка картинка има по-голям вариант - 1024 точки резолюция, който може да видите, като щракнете върху нея.
След това натиснете бутона BACK на браузъра, за да се върнете тук)

 

С макетния нож изрежете всички части от балса. Ако нямате опит, това трябва да се направи под наблюдението и с помощта на възрастен. След това загладете всички ръбове с шкурка, за да направите частите приятни за окото. Това е по-лесно да се направи на този етап, отколкото когато моделът вече е сглобен.

След това изрежете тялото от летвичка, обозначете среза на задната част отдолу, където ще залепите хоризонталния стабилизатор и махнете излишния материал с шкурката. Вертикалният стабилизатор просто се залепва на ръб върху тялото, точно над хоризонталния стабилизатор. Внимавайте ъглите да са колкото се може по-точни – хоризонталният стабилизатор да е строго хоризонтален, вертикалният да е вертикален, да е точно по средата на летвичката и да сочи право напред. Закрепете тези детайли с карфици и коригирайте ъглите, докато стегне лепилото.

Изрежете ребрата на крилата. На местата, обозначени на чертежа, залепете всяко ребро, но само задния горен край, ОТДОЛУ на изходящия (задния) ръб на крилото. Оставете лепилото да изсъхне напълно. След това нанесете лепило на предния край на крилото (изработете отделно всяка една секция на крилото – централната част, после лявото и сетне дясното полукрило), огънете крилото по ребрата и го закрепете с карфици за стапелната дъска, докато лепилото изсъхне. Закрепете както предната, така и задната част на крилото с карфици за стапела, това ще предотврати измятането на крилото.

След като изсъхне лепилото, без да махате крилото от стапела, залепете надлъжниците на крилото - ивиците балса на местата, означени на крилото така, че да бъдат равни с горната повърхност на крилото.

 

 

Следващата стъпка е да подготвите двете полукрила за залепване за централната част. Както е показано на чертежа, външните краища на крилата са повдигнати на 75 mm спрямо централната част. Това ще направи модела ви много устойчив в полет.

Полукрилото се поставя върху стапелната дъска така, че вътрешният му край да бъде точно на ръба на дъската, а външният край се подпира с трупче така, че краят на крилото да е издигнато на височина 75 mm. Изшкурете централната част на крилото с трупчето с шкурка, като внимавате трупчето да е строго вертикално. Продължавайте да шкурите, докато трупчето стигне до предния и задния ръб на крилото.

Обърнете внимание как се оформя вътрешният край на крилото (в случая - вляво на крилото):

Ето и готовото полукрило:

Следва обшиване на крилата с япон (тънка, здрава и полупрозрачна хартия). Забележете, че крилото се обшива само от горната страна. Залепването на хартията става с разредено лепило С-200 – една част вода и една част лепило. Достатъчно количество е една капачка от газирана вода или бира. Лепилото може да се нанася с клечка за зъби. Лепилото се нанася само на външния ръб на крилото от балса (означено със зелено на картинката по-долу) , а НЕ ВЪРХУ горната повърхност на крилото (означена с червено), нито върху хартията. Започнете с нанасяне на малко количество от разреденото лепило в средата на крилото на предния и задния ръб, след това бавно и внимателно продължете на двете страни, като се стремите да няма бръчки по хартията. След като свършите, закрепете крилото за стапелната дъска с карфици до пълното изсъхване на лепилото. Ако все пак има някакви бръчки по хартията, напръскайте я леко с вода и оставете да изсъхне, без да махате крилото от стапела. Хартията ще се опъне и ще имате отлично крило.

(щракнете върху картинката за увеличение)

Сега трябва да залепите трите части на крилото. За това използваме пак подложки от трупчета, като внимаваме крилото да е право и да се спазва много точно височината на външния край на крилото. Имайте предвид, че е по-важно тази височина да е равна в двата края на крилото, отколкото да се спази точно височината от 75 mm. При тази операция също закрепваме крилото за стапелната дъска до окончателно засъхване на лепилото. След това обръщаме крилото и залепваме по едно ребро на мястото на свързване на полукрилата с централната част (центроплана).

Ето го и готовото крило:

След това трябва да залепите пилоните за крилото.

 

Закрепете ги с карфици от двете страни за тялото така, че да са равни с долната му част и да са успоредни със страничната повърхност на тялото. Челният ръб на крилото и на пилоните трябва да е на около 150 mm от предния край на тялото. Трябва да има разстояние от 4 mm между тях (ширината на летвичката на тялото), което трябва да се запълни с изрезки от балса. Сега вече може да залепите крилото за пилона, като следите то да е строго перпендикулярно на надлъжната ос на модела, и да е хоризонтално. За времето на съхнене подпрете крилото с подходящи трупчета или подръчни материали. Аз използвам триъгълни парчета картон от кутия за обувки. Внимавайте двата края на крилата да са на еднаква височина.

Накрая се прави носовата част, която може да се изпълни по два начина – с кухина за запълване с тежест (малки оловни сачми) или с отвор за болт с гайки, които играят същата роля на тежест. Изрязват се четирите части и се залепват за предната част на планера.

(Чертежът и картинката с носовата част ще публикуваме скоро)

След изсъхване на лепилото сте готови за пробните полети и окончателно настройване на планера. При посоченото разположение на крилото е необходимо да добавите тежест в предната част. Тази тежест е необходима и за да добави тегло на вашето самолетче, за да може да има по-голяма инерция и да се издигне по-високо при пускане. Количеството на тази тежест се определя експериментално (чрез проби) по следния начин:

В тихо, безветрено време пускаме от ръка планера с лек тласък с вдигната ръка, прицелвайки се на около 7 метра далеч, на височина около половин метър по-ниско от височината на ръката. Ако планерът бързо набере скорост, след това рязко вдигне нос и пропадне, трябва да се добави тежест. Ако забие нос надолу, трябва да се отнема тежест. Добавят се или се маха тежест, докато се получи равно продължително летене с плавна загуба на височина.

В единия случай се добавят или махат оловни сачми в кухината, в другия – добавят се гайки или шайби на болта, като се внимава теглото от двете страни на носа да е равно. Почва се от един болт М5 (с диаметър на цилиндричната част 5 mm) и една гайка от другата страна. Не трябва да подценявате този етап, трябва да получите наистина устойчиво летящ модел, който да ви прави удоволствие, като го наблюдавате в полет.

Балсовото дърво е чупливо, както може би сте забелязали, но то е на практика един от най-здравите естествени материали спрямо теглото си, затова продължава да бъде най-популярният материал за моделистите. Въпреки това с планера трябва да се отнасяте внимателно. Не оставяйте кучето да ви го връща при полети!

 

Приятно изработване и летене! Ето вашия готов модел в полет:

Този модел е разработен от Ханк Нилсен, основател на Младежката Авиационна Програма на WRAM в САЩ.

http://www.wram.org

Чертежите са изготвени от излезлия вече в пенсия старши конструктор на Груман Аероспейс (американска фирма, известна с производството на изтребители и други самолети, както и на космическа техника) Том Хант, който сега е президент на Моделеър Тех.

http://www.modelairtech.com

Чертежите и текстът са адаптирани на български и са добавени илюстрации от bgbiomass с цел популяризиране на играчките, изработени от естествени материали, и стимулиране на развитието на ръчни умения у подрастващите. Моделизмът е и един приятен начин за изграждане на авторитета на родителите и укрепване на връзките между тях и децата.

http://www.bgbiomass.com

Необходимите материали и инструменти може да набавите от моделарските магазини в цялата страна,както и он-лайн, например от:


Стелди
http://www.steldi-air.com/catalog/

Хобиленд
http://www.hobbyland.bg/

 

За всякакви препоръки и отзиви пишете на:

george маймунска-опашка bgbiomass.com
тук " маймунска опашка " e символът @
Поради нарастващия спам
се налага да пишем адресите си по подобен начин.

Последно обновяване/Last Updated: 30. IV. 2013
публикува се с разрешението на/permission from: WRAM
You may copy any part of this document as you want, except the drawings of Wrampager - ask them, please

home